Svatební hostina je výjimečným okamžikem po obřadě, kdy si můžou novomanželé popovídat se svými hosty nad dobrým jídlem a pití. Při výběru vhodného místa a samotném plánování hostiny je nutné myslet na to, že existuje hned několik různých způsobů servírování jídla, ze kterých můžete vybírat. Každá varianta má své pro a proti a současně dokáže ovlivnit atmosféru a celkový zážitek hostů. Z jakých možností tedy můžete vybírat?
Tradiční, formální večeře
Asi nejčastější typ, ke kterému se uchýlí většina nevěst. Jedná se o klasickou formu, kdy se hostům roznesou talíře s jídlem. Menu se přitom většinou skládá z více chodů. Začíná se předkrmem, následuje polévka, hlavní chod a dezert, pokud se podává u stolu. Na výběr je často i vegetariánské nebo bezlepkové menu. V závislosti na množství hostů a místě, kde se hostina koná, pak máte na výběr, zda všichni hosté dostanou stejný pokrm (+ vegetariánskou verzi), jestli budou vybírat až na místě z krátkého, předem dohodnutého menu, nebo jestli oznámí svůj výběr jídla při odeslání potvrzení o účasti.
Výhodou formální večeře je, že mají novomanželé i všichni přítomní čas na to, se v klidu naobědvat/navečeřet. U této varianty přesně víte, za co jste si zaplatili a máte pod kontrolou nejen celkovou cenu, ale také většinou i chuť a vzhled jídla. Nevýhodou je, že je jídlo poměrně málo rozmanité, což nemusí každému vyhovovat. Také konverzace je omezena pouze na hosty, vedle kterých právě sedíte. Mnohdy se tato varianta kombinuje s bufetem v pozdějších hodinách, kdy můžou mít přítomni opět hlad.
Bufet
Bufetový servis je oblíbeným způsobem servírování jídla na svatební hostině, který nabízí hostům větší volnost výběru jídel. Při bufetovém servisu jsou pokrmy aranžovány na stolech a hosté si mohou sami vybrat, jaká jídla si přejí. Bufet může obsahovat různé druhy předkrmů, hlavní jídla, přílohy a dezerty. Tato varianta je bezpochyby rozmanitější, a tak uspokojí i ty nejnáročnější jedlíky.
Bufetový servis má tu výhodu, že si každý může naložit co chce, kdy chce a kolik toho chce. Při plánování výběru jídel máte volnější ruku a můžete si tak například dovolit i kombinaci různých druhů kuchyní. Oproti formální večeři je ale bufet podstatně dražší, právě kvůli rozmanitosti pokrmů, ale také kvůli tomu, že je jídlo nutné průběžně doplňovat, aby žádný stůl nebyl prázdný.
V rodinném stylu
Hledáte kombinaci tradiční večeře a bufetu? Zkuste večeři v tzv. rodinném stylu. Tento způsob funguje tak, že se rovnoměrně na stoly nanosí různé druhy předkrmů, mas, příloh a salátů. Každý si pak jednoduše vybírá, na co má chuť. Toto je skvělá volba, pokud chcete, aby si lidé v klidu vychutnali své jídlo a zároveň si vybrali přesně podle svého gusta.
Tímto způsobem servírování jednoduše prolomíte ledy mezi hosty. Potřeba podávání si misek s jídlem totiž nutně vede k započnutí konverzace. Opět ale počítejte, že oproti tradiční večeře budete platit navíc za rozmanitost pokrmů a servírování. Při plánování výzdoby na stůl berte také v úvahu, že na místě bude kromě květin také velké množství talířů s jídlem.
Food stations
Nepotrpíte si na klasických verzích servírování jídla? Nevadí! Je skvělé, že přemýšlíte out of the box a chcete něco jiného. Rozhodnout se můžete třeba pro food stations, které vám podobně, jako předchozí typy, zaručí rozmanitost jídel a pokrmů. A navíc jsou zajímavější a celkově oživí vaši svatbu. Food stations fungují tak, že hosté mohou vybírat z více servírovacích oblastí určených pro nějakých druh jídla a uvaří se jim přesně to, na co si ukážou. Venku tak například můžete mít grilování s širokým výběrem masa a uvnitř pec na pizzu, kde vám kuchař udělá jakoukoliv pizzu si budou hosté přát. Oblíbené jsou také sushi stanice, tacos stanice nebo stanice na cukrovou vatu či jiné pochoutky.
Vzhledem k větší časové náročnosti přípravy jídla se tahle varianta více hodí pro menší obřady nebo jako alternativa k večernímu bufetu.
Ve stylu koktejlové party
Chcete se vyhnout velkému množství stolů a preferujete radši svěží oslavu, plnou povídání a tance? Uspořádejte hostinu v koktejlovém stylu. Zatímco si budete užívat den s rodinou a přáteli, obsluha mezi vámi bude kroužit s různými pokrmy na tácech. Vyzkoušet tak budete moct mnohem více druhů jídla než u předchozích typů.
Hostina ve stylu koktejlové párty je bezpochyby poutavá a dává všem větší možnost snadno se na oslavě pohybovat a s kýmkoli si popovídat. Ne každému ale můžou menší porce vyhovovat, a tak není špatné tuto verzi doplnit menším bufetem. Nezapomeňte také na starší hosty, pro které by mělo být v každém případě připraveno místo k sezení.
Každý ze způsobů servírování jídla má bezpochyby něco do sebe a přináší jedinečný zážitek pro hosty. Záleží tak jenom na vašich preferencích. Při výběru zvažte také počet hostů, styl svatby i váš rozpočet.